сряда, 23 ноември 2016 г.

Трайфъл с банани и карамелен сос

          Съвсем наскоро разбрах за този десерт и веднага ме впечатли с начина, по който изглежда. Моята версия съм съчетала любими неща като банани и карамел, а кремът ми не е стандартен, по скоро нетрадиционен - заквасена сметана и шоколад.. Надявам се да ви хареса достатъчно, за да отделите малко повече време и да си го приготвите сами.


И какво използвах:
пакет бисквити
200 гр. заквасена сметана
4 - 5 лъжици шоколад
3 банана
150 мл. течна сметана
ядки на вкус (аз използвах бадеми и орехи)
3 с.л. захар
За карамеления сос:
130 гр. захар
60 мл. вода
100 мл. сметана
щипка сол

        И започваме:
 
        Първо си приготвяме карамелизираните ядки. В подходящ съд разтопяваме лъжиците захар до златисто и прибавяме леко натрошените ядки, аз нарязах бадеми и орехи, но не на много ситно. Разбъркваме и ги разстиламе върху хартия за печене за да изстинат. Пристъпваме към направата на соса. В съд сипваме водата и захарта, поставяме на котлона и изчакваме да стане отново със златист цвят. Махаме от огъня и добавяме сметаната на тънка струйка. Внимаваме, защото в началото може да пръска, накрая добавяме щипка сол. Изсипваме в друг съд и оставяме да се охлади.
        Започваме с подготовката на другите неща - нарязваме си бананите на тънки кръгчета, разбиваме сметаната и я поставяме в пош, разбъркваме заквасената сметана с шоколада, докато се получи хомогенна смес, натрошаваме на дребно бисквитите. След като ядките са се охладили ги начупваме леко и сме готови. 

         В подходящи прозрачни чаши започваме да подреждаме. На дъното поставяме натрошените бисквити, прибавяме сметаната с шоколада, след това нареждаме кръгчетата банани по стената на чашата, прибавяме ядките и заливаме с карамеления сос. Повтаряме същото нещо отново. Накрая украсяваме с разбитата сметана, добавяме от карамела и поръсваме леко с останалите ядки. 




         Не го охладих и веднага се нахвърлих върху едно да пробвам, беше уникален вкус.













Enjoy

Няма коментари:

Публикуване на коментар